صفر تا صد پرورش بوقلمون
پرورش بوقلمون از صفر تا صد شامل انتخاب نژاد مناسب (گوشتی یا تخمگذار)، ایجاد جایگاه استاندارد، تنظیم دما و رطوبت، تغذیه متعادل، پیشگیری از بیماریها طیور و مدیریت رشد است. این پرنده به فضای کافی، تهویه مناسب و جیره غذایی غنی از پروتئین نیاز دارد. رعایت اصول بهداشتی، واکسیناسیون و کنترل استرس در گله، نقش مهمی در افزایش بهرهوری و کاهش تلفات دارد. پرورش بوقلمون میتواند یک کسبوکار سودآور باشد، بهشرطی که مدیریت علمی و بازاریابی مناسبی داشته باشد.
مقدمات پرورش طیور (بوقلمون)
1) انتخاب نژاد مناسب پرورش بوقلمون
بسته به هدف شما ( گوشتی یا تخم گذار ) باید نژاد مناسبی انتخاب کنید:
نژاد سنگین ( برای تولید گوشت ) نیکلاس، هیبرید، بیوتی 6
نژاد سبک: ( برای تولید گوشت و تخم ) برنز، سفید هلندی
2) ساخت و تجهیز سالن پرورش
بوقلمون ها به فضای بیشتری نسبت به مرغ نیاز دارند نکات مهم:
دما:جوجه ها به دمای 35_37 درجه نیاز دارند که با رشدشان کاهش می یابند.
رطوبت: بین 50 تا 70% باشد از بیماری جلوگیری شود.
نور: جوجه ها در هفته اول 24 ساعت نور نیاز دارند پس به تدریج کاهش می یابد.
3) تغذیه ی بوقلمون
بوقلمون ها نسبت به مرغ به غذای پروتئین دار بیشتری نیاز دارند:
دوره آغازین ( 0_8 هفته ) جیره با 28_30% پروتئین
مدت رشد ( 8_20 هفته ) جیره با 20_24% پروتئین
مدت پایانی ( 20 هفته به بعد ) جیره با 14_18% پروتئین
ساخت و تجهیز سالن پرورش
1) مساحت و طراحی سالن پرورش بوقلمون
جوجه بوقلمون ( 0تا8 هفتگی ) 10_12 قطعه در هر متر مربع
بوقلمون های در حال رشد ( 8 تا 20 هفتگی ) 4_6 قطعه در هر متر مربع
بوقلمون بالغ: 2_3 قطعه در هر متر مربع
2) دما و سیستم گرمایشی
بوقلمون ها در سنین پایین نیاز به دمای بالا دارند:
هفته اول: 35_37 درجه سانتی گراد
هرهفته: 2_3 درجه سانتی گراد کاهش دهید تا به 22_25 درجه برسد.
سیستم گرمایشی: از هیترهای برقی، گازی، جت هیتر استفاده کنید.
3) تهویه و کنترل رطوبت
تهویه مناسب باعث کاهش گازهای مضر ( آمونیاک، دی اکسید کربن ) و جلوگیری از بیماری ها می شود.
سیستم تهویه: هواکش سقفی و دیواری، رطوبت مطلوب 50 تا 70 %، در هوای گرم از مه پاش یا کولرآبی برای کاهش دما استفاده کنید.
مدیریت تغذیه ی پرورش بوقلمون
1) تغذیه ی بوقلمون در مراحل مختلف رشد
الف) دوره آغازین ( 0 تا 8 هفتگی )
میزان پروتئین 28 تا 30 درصد
میزان انرژی 2800 تا 3000 کیلوکالری در هر کیلوگرم
نوع خوراک پلت یا آردی
ب) دوره رشد بوقلمون ( 8 تا 20 هفتگی )
میزان پروتئین 20 تا 24 درصد
میزان انرژی 3000 تا 3200 کیلوکالری در هر کیلوگرم
نوع خوراک پلت متوسط
ج) دوره پایانی ( 20 هفتگی به بعد )
میزان پروتئین 14 تا 18 درصد
میزان انرژی 3200 تا 3400 کیلوکالری در هر کیلوگرم
نوع خوراک: پلت درشت
2) نکات کلیدی در تغذیه ی بوقلمون ها
جیره غذایی را به صورت تدریجی تغییر دهید تا از استرس و مشکلات گوارش جلوگیری شود.
دانخوری ها همیشه پر نباشد تا از ریخت و پاش جلوگیری شود.
از خوراک دام آلوده یا کپک زده استفاده نکنید زیرا باعث بیماری های گوارشی و مرگ و میر می شود.
بهداشت و پیشگیری از بیماری های پرورش بوقلمون
1) اصول بهداشت محیط و سالن پرورش بوقلمون
ضد عفونی و پاکسازی سالن: قبل از ورود جوجه ها سالن را کاملا تمیز و ضد عفونی کنید و استفاده از مواد ضد عفونی کننده مانند فرمالین، یدوفورها و ترکیبات آمونیوم 4گانه توصیه می شود.
تهویه مناسب: تهویه ی کافی برای جلوگیری از انباشته شدن گازهای مضر ضروری است و رطوبت بین 50 تا70 درصد نگه داشته شود تا از رشد قارچ ها و باکتری ها جلوگیری شود.
2) برنامه امنیت زیستی
کنترل ورود و خروج افراد و وسایل: ورود افراد غیر بومی به سالن پرورش محدود شود و استفاده از لباس مخصوص و ضدعفونی کردن کفش ها و دست ها الزامی است.
قرنطینه پرندگان جدید: قبل از ورود بوقلمون های جدید حداقل 2هفته در قرنطینه نگهداری شوند و پرندگان بیمار یا مشکوک جدا شده و تحت درمان قرار گیرند.
3) تامین آب سالم
آب آشامیدنی باید تازه و بدون آلودگی باشد و استفاده از کلر یا سایر ضد عفونی کننده ها برای جلوگیری از انتقال بیماری ها باید انجام شود.
تولید مثل و جوجه کشی پرورش بوقلمون
1) پرورش بوقلمون و مدیریت گله مادر
انتخاب گله مادر مناسب در پرورش بوقلمون: برای تولید جوجه های سالم باید گله مادر از نظر ویژگی های ژنتیکی، رشد، تخم گذاری و مقاومت در برابر بیماری ها انتخاب شوند.
نسبت جنسیت در گله مادر: برای اطمینان از جفت گیری موثر در نژادهای سنگین هر یک نر به 6 تا 8 عدد ماده و در نژادهای سبک هر یک نر به 10 تا 12 تا ماده.
سن بلوغ جنسی بوقلمون: بوقلمون های نر از 30 تا 33 هفتگی و بوقلمون های ماده از 28 تا 30 هفتگی به بلوغ می رسند.
2) جفت گیری در بوقلمون
روش های جفت گیری در بوقلمون به صورت طبیعی و تلقیح مصنوعی
طبیعی: رایج ترین روش در سیستم های سنتی و نیمه صنعتی، نرها به طور طبیعی با ماده ها جفت گیری می کنند.
تلقیح مصنوعی: در مزارع صنعتی که نژادهای سنگین پرورش داده می شود و افزایش راندمان باروری و کاهش آب فیزیکی به ماده ها.
3) جمع آوری و ذخیره تخم های نطفه دار بوقلمون
شرایط تخم های نطفه دار مناسب برای جوجه کشی: سالم و بدون ترک، وزن مناسب 70 تا 90 گرم، شکل طبیعی نه خیلی کشیده نه خیلی گرد، پوسته قوی و بدون لکه یا نازکی بیش از حد.
عوامل موثر در جوجه کشی موفق
استفاده از تخم های تازه با نطفه داری بالا، رعایت دقیق شرایط دما، رطوبت و تهویه در دستگاه، چرخش منظم تخم ها در دوره بستر، عدم باز کردن بیش از حد درب دستگاه به خصوص در روزهای آخر.
تحلیل اقتصادی پرورش بوقلمون
1) هزینه های پرورش بوقلمون
این هزینه ها یک بار پرداخت می شوند و شامل:
زمین و سالن پرورش، تجهیزات مناسب طیور( آبخوری، دانخوری، هیتر، سیستم تهویه )، خرید قفس ها در صورت پرورش در قفس.
2) هزینه های متغییر ( هزینه های جاری )
این هزینه ها وابسته به میزان تولید هستند و شامل خرید جوجه یک روزه بوقلمون، خوراک بوقلمون، مکمل های تغذیه ای و دارویی، برق، گاز، آب و سایر هزینه های انرژی، حقوق و دستمزد کارگران، حمل و نقل و بازاریابی.
3) بازاریابی و فروش بوقلمون
فروش عمده به رستوران ها و مراکز بسته بندی، سود بیشتر نسبت به فروش به واسطه ها دارد و برند سازی و عرضه مستقیم به مصرف کننده می تواند سود را افزایش دهد.
سود آوری و پرورش بوقلمون بستگی به مدیریت صحیح، کاهش هزینه های خوراک و بازاریابی قوی دارد.
پرورش بوقلمون گوشتی در بازه 4 تا5 ماه به سود خوبی می رسد اما به نوسانات بازار وابسته است.
فروش زنده: مناسب برای مشتریان سنتی و پرورش دهندگان دیگر و نیاز به محل مناسب برای نگهداری و نمایش بوقلمون ها.
عرضه لاشه: مناسب برای فروشکاه های پروتئینی و سوپر مارکت ها و امکان فروش به رستوران ها و هتل ها.
عرضه فرآورده های بوقلمون: سوسیس، کالباس، گوشت چرخ کرده، استیک بوقلمون و ارزش افزوده و جذب مشتریان بیشتر و ارائه تخفیف برای خریدهای عمده.